Weekblog Gran Sasso: Glansheid

18 maart 2019

Nikhef werkt mee aan de bouw van de nieuwe XENONnT-detector voor donkere materie op Gran Sasso in Italië. Technisch coördinator Auke-Pieter Colijn is vrijwel wekelijks ondergronds in Italië en houdt een blog bij over de werkzaamheden. Deze week:

Deze week weer Gran Sasso. Samen met collega Patrick Decowski naar Gran Sasso. Vroege vlucht, daarna naar de Avis om de Fiat Cubo op te halen. Prima wagen, en het entertainment systeem van Fiat doet zijn naam eer aan. Voertaal van het systeem van Italiaans naar Nederlands gezet: een echte aanrader voor iedereen die een Fiat in Italië huurt. De vertaling van de menu’s is grandioos. Tranen van het lachen. Hoogtepunt is het instellen van de scherm-helderheid. Helderheid is vertaald naar glansheid. Nieuw woord, maar toepasselijk voor de rest van de week op Gran Sasso.

De demontage van XENON1T is vorige week begonnen, toen ik helaas niet op Gran Sasso kon zijn. Het werk is heel voorspoedig gegaan en deze week konden de puntjes op de i worden gezet. Het hart van onze detector is nu helemaal verwijderd en gaat gebruikt worden voor een tentoonstelling. Dit is het einde van de meest gevoelige donkere materie detector ter wereld. Alle onderdelen die we demonteren zien er nog even fris en fruitig uit als toen we ze 4 jaar geleden hebben geïnstalleerd. Nog even veel glansheid dus als voorheen.

Het hart van XENON1T gedemonteerd.

 

Ook de detector-ophanging die wij met ons team uit Amsterdam hebben geïnstalleerd, is met succes verwijderd. Het XENONnT experiment is een stuk zwaarder dan XENON1T, dus de ophanging moet worden verstevigd. Helaas betekent dat, dat er aan moeilijk bereikbare onderdelen – op 10 meter hoogte – moet worden gesleuteld. Gelukkig zijn er de helden van TC services en onze eigen technicus Roberto, die als echte klimmers hun hand niet omdraaien voor een dergelijke klus. Het helpt natuurlijk dat alle technici in hun vrije tijd zich niet onder, maar bovenop de berg vermaken. Bijna professionele klimmers. Daarbij hebben we bovenmatig geluk gehad, aangezien we de allergrootste en zwaarste onderdelen op hun plek kunnen laten zitten. Die zijn in de oorspronkelijke versie per ongeluk precies passend gemaakt voor het grote XENONnT experiment. Deze klus hebben we dus ook met glansheid volbracht.

Aan deze stalen balken heeft 4 jaar lang het XENON1T experiment gehangen. In de Gran Sasso werkplaats gaan we deze componenten klaarmaken voor XENONnT.