WEEKBLOG Gran Sasso: achterstallig onderhoud op Science Park

18 februari 2019

Nikhef werkt mee aan de bouw van de nieuwe XENONnT-detector voor donkere materie op Gran Sasso in Italië. Technisch coördinator Auke-Pieter Colijn is vrijwel wekelijks ondergronds in Italië en houdt een blog bij over de werkzaamheden. Deze week:

Deze week niet in Gran Sasso. Ik werk lekker op Science Park in Amsterdam, en ben alleen thuis met de kinderen. Jetske is in Zweden voor haar werk.

Er ligt nogal wat achterstallig onderhoud op gebied van mijn UvA-taken die ik professioneel heb verwaarloosd tijdens het werk op Gran Sasso. Verder is dit de week van voorlichting aan BSc-studenten die eventueel een onderzoeksproject op Nikhef willen doen en voor aankomende MSc-studenten, dus goed om niet op reis te zijn.

Nog een mooie reden om op Nikhef te zijn is dat het proefschrift van mijn promovendus Erik Hogenbirk is gedrukt. Heel mooi boek, met nog mooiere inhoud. Moet verder bekennen dat ik een licht schuldgevoel ontwikkel over alle vliegreizen die ik nogal achteloos maak: ik kan bijna het zeeniveau omhoog zien komen.  Ik weet dat het niet deugt, maar de komende maanden ga ik mijn levensstijl niet verbeteren. Auke de aso.

Ondertussen gaan we met XENONnT in een hogere versnelling. Er komen steeds meer componenten aan op het lab en onze cleanroom boven de grond is op een paar details na operationeel. Volgende week gaan we ook de laatste hand leggen aan onze ondergrondse cleanroom: als die af is kunnen we beginnen met het demonteren van XENON1T. Dat moet extreem voorzichtig en schoon gebeuren, want onze licht-sensoren gaan we recyclen voor XENONnT.

Ik kijk er naar uit om volgende week weer op Gran Sasso aan de slag te gaan: een boel werk en met een beetje geluk ga ik een paar uur aan de slag om weer een en ander schoon te maken.

Terwijl we op Gran Sasso hard aan de slag zijn, is het ontwerp van het hart van onze detector – de Time Projection Chamber, ofwel TPC – eindelijk af. Heeft iets langer geduurd dan gepland, dus we moeten nu in hoog tempo de componenten produceren. De werkplaatsen bij alle XENON-instituten en universiteiten vragen we om een bijdrage te leveren. Ik heb met de baas van de Nikhef-werkplaats gesproken over de productie van een paar componenten, die andere instituten niet kunnen maken. Nikhef heeft een unieke werkplaats en kan complexe componenten produceren, waar andere instituten niet toe in staat zijn.