Een nieuwe website…

29 juni 2016

Welkom op de nieuwe website van Nikhef!

We hopen dat deze nieuwe website een informatieve portal vormt voor iedereen: of je nu wetenschapper bent, leerling, leraar of iemand die gefascineerd is door de deeltjesfysica. We willen iedereen die geïnteresseerd is in ons vakgebied bereiken. Daarom is veel aandacht besteed om een aantrekkelijke, open en moderne website te maken om bezoekers van informatie te voorzien. De wetenschappelijke en technische activiteiten, nieuws en andere actualiteiten zijn afgewisseld met achtergrondinformatie en veel foto’s.

De website laat onze fascinatie voor de wereld van de deeltjes- en astrodeeltjesfysica zien. Het toont daarbij aan wat daar allemaal voor nodig is en welke rol Nikhef in deze internationale experimenten speelt. Vrijwel iedereen heeft wel gehoord over de mooie ontdekking van het higgsdeeltje, of over de spectaculaire eerste directe detectie van zwaartekrachtsgolven. Dat deze ontdekkingen niet vanzelf komen maar jarenlange voorbereiding vereisen met technische ontwikkelingen, scherpe analyses en veel aandacht wordt wel eens vergeten. Het instituut en samenwerkingsverband Nikhef is zo mooi omdat we de instrumenten van de toekomst bouwen, de meetgegevens van de huidige experimenten analyseren en theorie uitwerken over de bouwstenen van ons universum. De technische groepen van Nikhef zijn essentieel: de mechanische werkplaats, de elektronica-afdeling en de uitgebreide computingfaciliteiten. Enrico Fermi gaf al aan wat je nodig hebt voor een ontdekking en op Nikhef komt dit allemaal samen: “a lucky break, or theoretical leap, or more probably a combination of hard work, ingenuity and a little bit of good luck”.

De uitdaging van onze afdeling Wetenschapscommunicatie is om steeds opnieuw deze kracht van het instituut en het samenwerkingsverband uit te dragen naar de juiste mensen; te laten zien dat het instituut een geweldig mooie missie heeft en dat we iedereen op Nikhef nodig hebben om die uit te voeren. Deze website past uitstekend in dat plaatje!