BLOG Lex Greeven: Zo druk dat ik haast vergeet dat ik thuis zit

31 mei 2020

LHCb-promovendus Lex Greeven houdt een tweewekelijks weblog bij over zijn werk binnen het experiment en over zichzelf, thuis vanwege de coronacrisis. Deze week: met een druk werkschema toch even naar een conferentie die ik anders nooit bezocht zou hebben.

Het waren twee drukke weken tussen mijn vorige blogpost en nu. Online lesgeven voor het vak Quantummechanica waarvoor ik tutor voor ben, tentamens nakijken, een presentatie voor de LHCb werkgroep over ons onderzoek voorbereiden, deelnemen aan een hackathon en aan een cursus van NWO over hoe je het beste om kan gaan met promoveren.

Dit alles houdt me flink bezig en zorgt er ook voor dat ik niet zo stil sta bij het feit dat ik nog steeds vanuit huis werk.

Tegelijkertijd was er deze week ook de conferentie “Large Hadron Collider Physics”, oftewel LHCP. Niet zoals gepland in Parijs, maar helemaal online. Waar normaal een groot deel van de deeltjesfysica gemeenschap het vliegtuig of de trein pakt, kon iedereen nu vanuit thuis deelnemen. Dit zorgde er ook voor dat, waar ik anders niet gegaan was, ik nu wel kon luisteren naar de interessante presentaties (alle dia’s staan ook openbaar online!) over nieuwe resultaten.

Zo hoorde ik onder andere dat een LHCb-analyse met meer data nog steeds aanwijzingen ziet voor nieuwe fysica en dat ATLAS en CMS in nog meer detail het higgsboson bestudeerd hebben. Deze resultaten laten gelukkig zien dat het deeltjesfysica onderzoek niet stilstaat ondanks de huidige situatie.

Langzaamaan mag personeel ook weer de CERN-campus op en kan er weer verder gewerkt worden aan de vele detector-upgrades die momenteel gaande zijn. Ook Nikhef is weer beperkt open, alhoewel we nog steeds zoveel mogelijk thuis moeten werken. Eventueel mogen we zelfs over een tijdje een dag per week naar kantoor, natuurlijk onder speciale coronavoorwaarden.

Ik kijk ernaar uit. Wat afwisseling van het thuiswerken zou erg welkom zijn. En met dit mooie weer is het helemaal geen straf om naar werk fietsen!