BLOG Lex Greeven: Kantoor aan de overkant van mijn woonkamer

21 maart 2020

LHCb-promovendus Lex Greeven van Nikhef blogt over zijn werk als promovendus in een groot deeltjesexperiment op CERN. Deze week: thuis promoveren in tijden van corona.

Het zijn rare tijden. Door de corona uitbraak werk ik net zoals veel andere mensen momenteel vanuit thuis. Dat is even wennen, maar gelukkig kan ik mijn werk prima vanuit huis doen. Zolang ik een computer en internet heb, moet het lukken.

Ik heb een plekje in de woonkamer ingericht met een bureau (dat ik vorige week nog snel heb gekocht) en gelukkig staat Nikhef het toe dat ik de monitor vanuit mijn kantoor mee naar huis mag nemen. Mijn “kantoor” voor de komende tijd.

Ik probeer zoveel mogelijk een normaal werkritme aan te houden: ik sta nog steeds om half acht op en zit vanaf half negen achter mijn laptop. Waar ik normaal een kwartier op de fiets zit, hoef ik nu maar de woonkamer over te steken om naar “kantoor” te gaan.

Even bij een collega het kantoor binnenlopen zit er niet meer in, maar elkaar online spreken gaat (meestal) prima. Veel besprekingen gaan nu over Skype of Zoom, zelfs de koffiepauzes zijn vervangen door een videobelsessie.

Er is zelfs een virtuele Nikhef huiskamer! Twee keer per dag drinken we met collega’s uit mijn groep gezamenlijk een koffie/thee om te kijken hoe het met iedereen gaat.

Als het nodig is, loop ik na de lunch samen met mijn vriendin naar de supermarkt. Normaal fietsen we, maar voor wat extra frisse lucht gaan we nu te voet (en houden gepaste afstand van anderen). Dit helpt om een beetje te ontspannen en daarna weer verder geconcentreerd te kunnen werken.

Rond een uur of vijf/half zes stop ik met werken, dan is het genoeg geweest voor vandaag. Interessant genoeg merk ik dat vanuit thuis werken vermoeiender is dan normaal vanaf kantoor, misschien komt dat toch door alle bijkomende stress van de huidige situatie.

In mijn vrije tijd blijf ik zoveel mogelijk binnen. Ik lees een boek of het nieuws, doe aan yoga of fitness, speel een spel of kijk TV. Door vanuit thuis te werken en zo min mogelijk naar buiten te gaan, probeer ik mijn steentje bij te dragen aan de bestrijding van het corona virus. Ik was mijn handen vaak en houd, als ik dan toch naar buiten moet, anderhalve meter afstand.

Meer kan ik momenteel niet doen en ik hoop dat u dit ook doet. Dan kunnen we misschien over een tijdje allemaal weer naar buiten en naar kantoor.

Andere blog posts van Lex:

BLOG Lex Greeven: Elke dag even noteren wat ik heb gedaan
BLOG Lex Greeven: Ik raak wel een beetje Zoommoe soms
BLOG Lex Greeven: Ik geef nu online het vak dat ik vier jaar geleden zelf volgde
BLOG Lex Greeven: eind van de dag thuis sporten alsof ik naar huis fiets
BLOG Lex Greeven: Wat ik op feestjes vertel over mijn werk
WEBLOG Koffie en drie pannen pasta: LHCb-hackathon op CERN