Nationaal instituut voor subatomaire fysica

Internet: AMS-IX

Wetenschappers en technici van Nikhef zijn al vanaf de start betrokken bij ontwikkelingen van het internet. Drijfveer hiervoor was de behoefte om gedistribueerde informatie en databestanden op een eenvoudige en snelle wijze toegankelijk te maken. Door deze betrokkenheid bij de ontwikkeling van het internet is er midden jaren negentig in samenwerking met SURFnet, CWI en SARA een internet exchange gestart in Amsterdam Science Park.

Nu, na een enorme expansie van het internet, is de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) met ruim 400 klanten, een van de belangrijkste knooppunten van het internet in de wereld. De exchange heeft inmiddels drie vestigingen (‘colocaties’) in het Amsterdan Science Park (Nikhef, SARA en Equinix) en negen elders in Amsterdam en de regio.

Naast de klanten van de internet exchange, de telecom-operators en de internet service providers, biedt Nikhef ook onderdak aan organisaties die een bijdrage leveren aan het functioneren van het internet zelf. Een goed voorbeeld hiervan is de aanwezigheid van twee typen 'root servers': de K-root server van RIPE en de F-root server van ISC. Deze servers zijn essentieel voor de domeinadministratie in het internet.

>> Ga naar de website van AMS-IX
>> Meer over Internet Exchange Housing at Nikhef