Clean2Antarctica

Twee mensen gaan naar de Zuidpool in een wagen gemaakt uit afvalplastic, aangedreven door zonne-energie. Reis mee, want een schonere wereld creëren is een avontuur voor iedereen!

Ook Nikhef draagt een steentje bij aan deze geweldige expeditie door een HiSPARC-detector te leveren en deze op het dak van het expeditievoertuig te bouwen. Het voertuig is gemaakt van gerecyclede petflessen en Liesbeth en Edwin ten Velde zullen hiermee heen en terug rijden naar het hart van de zuidpool, om aandacht te vragen voor het toenemende afvalprobleem. En met de HiSPARC-detector gemonteerd op het dak kunnen Liesbeth en Edwin nu ook kosmische straling met hoge energie meten op de zuidpool.


HiSPARC gaat naar de zuidpool

De volgende zomer in Antarctica begint in december. In de weken rond midzomer zullen Edwin en Liesbeth ter Velde een avontuurlijke tocht over dit continent gaan maken om in 6 weken naar de Zuidpool ter reizen en terug, in een wagen aangedreven door zonneenergie. Onderweg zullen ze ook wetenschappelijke gegevens verzamelen, in het bijzonder voor HiSPARC.

Met een speciaal geconstrueerde deeltjesdetector zullen ze tijdens hun reis de intensiteit en samenstelling van kosmische deeltjeslawines meten. Die lawines, die vooral bestaan uit elektronen en hun zwaardere neven: de muonen, zijn het gevolg van deeltjes uit de kosmos die met hoge energie de dampkring binnendringen. Uit de gegevens kunnen onderzoekers vaststellen hoe vaak zulke deeltjes boven Antarctica aankomen; en ook
of de Antarctische omgeving, zoals de nabijheid van de magnetische zuidpool, invloed heeft op de samenstelling van die lawines. Dat zal blijken uit de verhouding van het aantal elektronen en muonen gemeten op verschillende plekken tijdens de reis.

Het HiSPARC-Nikhef team dat dit experiment voorbereidt zal de tocht van de Zuidpoolreizigers met grote belangstelling volgen.

Steun de expeditie

De website van Clean2Antarctica

Lees het verhaal van Liesbeth en Edwin

Nikhef-posters over het projectNederlandsEngels

Bekijk het meest recente filmpje over het monteren van de HiSPARC-detector op het voertuig en uitleg over kosmische deeltjes.

Hieronder een filmpje over het bezoek van Nikhef aan het expeditiecentrum.