Onderzoek

Deeltjesfysica

In de deeltjesfysica wordt met zeer grote detectoren naar elementaire deeltjes gekeken. Deeltjes worden versneld in een deeltjesversneller, en in botsing met elkaar gebracht. Nikhef is actief in de LHC-detectoren ALICE, ATLAS en LHCb bij CERN en bij eEDM in Groningen.

Onderzoek

Astrodeeltjesfysica

De astrodeeltjesfysica brengt natuur- en sterrenkunde samen. In de kosmos vormen zeer sterke magnetische velden als het ware een ‘natuurlijke’ deeltjesversneller. Nikhef is actief in Auger, KM3NeT, Advanced Virgo, XENON1T.

Onderzoek

Detector R&D

Het Detector R&D-programma van Nikhef is erop gericht om instrumentatieconcepten te bedenken en te testen voordat deze worden geïmplementeerd in wetenschappelijke programma’s van Nikhef.

Onderzoek

Theorie

Wat houdt het quantumgedrag van quarks en higgsdeeltjes nu precies in? Kunnen we theorieën bedenken die het Standaard Model zelf verklaren? Hoe moeten we zwaartekracht in de quantumwereld begrijpen?

Bekijk project
Onderzoek

Physics Data Processing

Advanced computing for physics and other sciences. Nikhef-onderzoekers zijn vooral bezig met het ontwikkelen van steeds betere gridsoftware, en het overdragen van hun gridkennis, opdat alle wetenschappers met een ‘onmogelijk’ dataprobleem van het grid kunnen profiteren.

Interview

Chris Quigg (Fermilab): ‘Een grotere versneller levert altijd iets op’

Moet er een nog grotere deeltjesversneller komen, als opvolger voor de LHC-versneller op CERN? Voor Chris Quigg, een invloedrijk theoreticus van Fermilab in de VS, staat dat buiten kijf. ‘Een grotere versneller levert altijd iets op’, zegt hij bij een werkbezoek aan Nikhef in Amsterdam.

Achtergrond: Kosmische straling

Auger-observatorium: 20 jaar kijken in de superversneller van Moeder Natuur

Het is zo groot als de provincie Zuid-Holland en omvat op de pampa honderden meetstations: het Pierre Auger-observatorium voor kosmische straling in de provincie Mendoza in Argentinië. Dit jaar bestaat het observatorium 20 jaar. Maar het is nog lang niet uitgekeken op de superversneller van Moeder Natuur.

Auger-observatorium: 20 jaar kijken in de superversneller van Moeder Natuur
Technische groepen op Nikhef

Mechanische Technologie

De afdeling Mechanische Technologie (MT) bestaat uit ongeveer 30 MBO-, HBO- en universitair geschoolde technici. De kerntaak van de MT is het ontwikkelen, ontwerpen en realiseren van mechanische oplossingen voor de veelal internationale projecten waar Nikhef aan deelneemt.

Nationaal instituut voor subatomaire fysica

Welkom op Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica. Onze onderzoekers doen onderzoek naar de elementaire bouwstenen van ons universum, hun onderlinge krachten en de structuur van ruimte en tijd.
Lees meer >>

Recent nieuws

18 november 2019

Stan Bentvelsen herbenoemd als directeur Nikhef

Het Stichtingsbestuur van NWO heeft prof. dr. Stan Bentvelsen per 1 december 2019 benoemd voor een tweede termijn van vijf jaar als directeur van Nationaal instituut voor subatomaire…

17 november 2019

Nieuw idee om supervernellers veel groener te maken

Amerikaanse versnellerfysici hebben een alternatieve benadering gepubliceerd voor de toekomstige FCC-elektronenbotser, een versneller van 100 kilometer omtrek, waarover de Europese deeltjesexperts momenteel praten. Die kan veel efficiënter met…

15 november 2019

Eerste ruimtewandeling afgerond om antimateriedetector te repareren

Astronauten van het internationale ruimtestation ISS hebben vrijdagmiddag de eerste van zeker vier ruimtewandelingen gemaakt naar de antimateriedetector AMS-02 aan boord. De werkzaamheden, ondermeer van de Italiaanse ESA-astronaut…

Aankomende evenementen

22 november / 13 november 2019

Colloquium: “Physics beyond the Standard Model from hydrogen molecules” by Wim Ubachs (Vrije Universiteit)

Friday 22nd of November, 11.00h, at Nikhef in H331. Speaker: Wim Ubachs (Vrije Universiteit) Title: “Physics beyond the Standard Model from hydrogen molecules” Abstract: The hydrogen molecule is…
16 december / 17 december 2019

Jamboree 2019

More information (theme, timetable etc.) will follow soon.  
21 januari / 22 januari 2020

Physics@Veldhoven 2020

Physics@Veldhoven takes place each year in January. It is a large congress that provides a topical overview of physics in the Netherlands. Traditionally, young researchers are given the chance…