Onderzoek

Detector R&D

Het Detector R&D-programma van Nikhef is erop gericht om instrumentatieconcepten te bedenken en te testen voordat deze worden geïmplementeerd in wetenschappelijke programma’s van Nikhef.

Onderzoek

Theorie

Wat houdt het quantumgedrag van quarks en higgsdeeltjes nu precies in? Kunnen we theorieën bedenken die het Standaard Model zelf verklaren? Hoe moeten we zwaartekracht in de quantumwereld begrijpen?

Bekijk project
Onderzoek

Astrodeeltjesfysica

De astrodeeltjesfysica brengt natuur- en sterrenkunde samen. In de kosmos vormen zeer sterke magnetische velden als het ware een ‘natuurlijke’ deeltjesversneller. Nikhef is actief in Auger, KM3NeT, Advanced Virgo, XENON1T.

Onderzoek

Physics Data Processing

Advanced computing for physics and other sciences. Nikhef-onderzoekers zijn vooral bezig met het ontwikkelen van steeds betere gridsoftware, en het overdragen van hun gridkennis, opdat alle wetenschappers met een ‘onmogelijk’ dataprobleem van het grid kunnen profiteren.

Technische groepen op Nikhef

Mechanische Technologie

De afdeling Mechanische Technologie (MT) bestaat uit ongeveer 30 MBO-, HBO- en universitair geschoolde technici. De kerntaak van de MT is het ontwikkelen, ontwerpen en realiseren van mechanische oplossingen voor de veelal internationale projecten waar Nikhef aan deelneemt.

Onderzoek

Deeltjesfysica

In de deeltjesfysica wordt met zeer grote detectoren naar elementaire deeltjes gekeken. Deeltjes worden versneld in een deeltjesversneller, en in botsing met elkaar gebracht. Nikhef is actief in de LHC-detectoren ALICE, ATLAS en LHCb bij CERN en bij eEDM in Groningen.

Mechanische technologie en zwaartekrachtsgolvenonderzoek

Maquette onthuld van nieuwe onderzoekscentrum ETpathfinder

Donderdag 18 juli heeft een consortium van Belgische, Duitse en Nederlandse kennisinstellingen in Antwerpen hun plannen gepresenteerd voor Einstein Telescope en ETpathfinder. De Vlaamse minister van innovatie Philippe Muyters onthulde bij die gelegenheid een maquette van ETpathfinder, die in Maastricht gebouwd zal gaan worden.

Nationaal instituut voor subatomaire fysica

Welkom op Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica. Onze onderzoekers doen onderzoek naar de elementaire bouwstenen van ons universum, hun onderlinge krachten en de structuur van ruimte en tijd.
Lees meer >>

Recent nieuws

9 september 2019

Muonen belofte voor nieuwe generatie superversnellers

Muonen, de zwaardere versie van het elektron, zouden goed een sleutel kunnen blijken voor een nieuwe generatie deeltjesversnellers met veel meer bruikbare bostingsenergie dan de huidige LHC-versneller op…

Samaya NissankeSamaya Nissanke
6 september 2019

New Horizons Prize voor Samaya Nissanke

Sterrenkundige Samaya Nissanke (Universiteit van Amsterdam & Nikhef) heeft de 2020 New Horizons Prize gewonnen in de categorie Physics and Math. Zij deelt de prijs, 100.000 dollar, met…

AthenaAthena
2 september 2019

Nikhef deelt mee in Europees geld voor röntgentelescopen en röntgeninstrumenten

Een Nederlands consortium van Nikhef, UvA, Universiteit Leiden en SRON ontvangt 790.000 euro vanuit het Research and Innovation Action programma van de Europese Unie. De subsidie is onderdeel van…

Aankomende evenementen

5 oktober 2019

Open dag 2019 zaterdag 5 oktober!

De Open Dag van Amsterdam Science Park is een samenwerking van AMOLF, ARCNL, AUC, CWI, Netherlands eScience Center, Nikhef, SURFsara en UvA-FNWI en is onderdeel van het Weekend…