10 jaar Higgs: interview met Rolf Heuer

‘Je voelde de ogen van de wereld’

Rolf Heuer, voormalig directeur-generaal CERN, emeritus-hoogleraar

‘Op 4 juli 2012 stond ik in het brandpunt van de gebeurtenissen. Ik was als CERN directeur-generaal voorzitter van het seminar waar we de ontdekking van het higgsdeeltje aankondigden. In een bomvol auditorium, camera’s. De ogen van de wereld op ons gericht. En terecht, we hadden hem. Een rechtstreekse rol in de ontdekking van het higgsdeeltje had ik niet, anders dan als directeur van het laboratorium waar het allemaal gebeurde.

Ik noemde mezelf zelfs min of meer een leek tussen alle experts. De man die de microfoon aanreikt. Maar ik was ontroerd en opgewonden tegelijk, om bij zo’n belangrijke ontdekking te mogen zijn, gebaseerd op vele jaren werk van zoveel mensen over de hele wereld. En niet te vergeten met Peter Higgs en François Englert in de zaal. Als emeritus blijf ik gelukkig nog betrokken bij die prachtige gemeenschap, via internationale reviewcommissies en adviesorganen.De ontdekking was een sluitstuk, het higgsdeeltje is het laatste deeltje dat nog miste in het Standaardmodel.

Tegelijk was de ontdekking ook het begin van het zoeken naar een nieuwe beschrijving of nieuw inzicht in een aantal vragen die het Standaardmodel onbeantwoord laat. Het deeltje is minstens zo belangrijk als we toen al dachten. Het bestuderen van zijn eigenschappen kan licht werpen op fysica voorbij het Standaardmodel. En vergeet niet dat het een fundamenteel scalair boson is, een elementair deeltje met spin nul. Het enige dat we in de natuur kennen. Alleen dat is alle studies al waard.

Als ik een vraag mag stellen aan het higgsdeeltje, is dat toch de voor de hand liggende: ben je eenzaam of heb je familie en ben je trouwens niet geïnteresseerd om te koppelen met donkere materie? Vooral dat laatste houdt me nog steeds bezig. We weten dat donkere materie er is. Maar waaruit bestaat die dan? Ik hoop het antwoord, wat het ook is, ooit nog mee te mogen maken.’

Dit interview stond origineel in Nikhef-magazine DIMENSIES #7

Lees alle interviews