10 jaar Higgs: interview met Osama Karkout

‘Ik werd zo nieuwsgierig’

Osama Karkout, promovendus in de ATLAS-groep bij Nikhef

‘Op 4 juli 2012 was ik nog een middelbare scholier in Syrië, leerde ik mijn natuurkunde en droomde ik ervan om ooit natuurkundige te worden. Ik volgde het nieuws en kreeg een intens gevoel van nieuwsgierigheid. Ik wilde deeltjesfysica studeren. Dat lukte en nu werk ik zelf als Nikhef-promovendus bij ATLAS aan het onderzoek naar de zelfinteractie van het higgsdeeltje: hoeveel interactie heeft een higgsdeeltje met een ander higgsdeeltje? Als
we dat weten, kunnen we misschien al lang bestaande mysteries oplossen, zoals waarom er meer materie dan antimaterie is en wat de inflatie na de oerknal heeft veroorzaakt.

Ik weet niet precies wat natuurkundigen tien jaar geleden van het higgsdeeltje verwachtten, maar ik weet wel dat het nu enorm belangrijk is voor de fundamentele natuurkunde. Het higgsveld geeft, volgens het Standaardmodel, deeltjes massa. Hoe sterker de interactie, hoe hoger de massa, is het idee. Dat betekent dat het higgsdeeltje interacties moet hebben met deeltjes die we met de LHC-versneller niet kunnen maken. Je zou uit zijn eigenschappen willen afleiden welke deeltjes dat zijn, als ze bestaan. Op deze manier is er een verband met donkere materie, geünificeerde theorieën en de oerknal.

Ik zou liever een higgsdeeltje vragen om een lijst van onbekende zware deeltjes en hun massa’s. Misschien zou dat ons ook iets vertellen over supersymmetrie of snaartheorie. In mijn eigen onderzoek bij ATLAS hoop ik een zelfkoppeling voor het higgsdeeltje te vinden die sterker is dan het Standaardmodel voorspelt. Dit vertelt ons dat er in het vroege heelal kokende bellen van faseovergang in het higgsveld waren die zich uitbreidden met de snelheid van het licht en antimaterie wegduwden, en wij zijn gemaakt van materie die gevangen zat in een bel!

Zonder zo’n scheiding zouden materie en antimaterie elkaar overal hebben gevonden en vernietigd, zodat het heelal zonder materie zou zijn gebleven en wijzelf niet zouden hebben bestaan. Het heelal zou gevuld zijn met straling en niemand om het te zien.’

Dit interview stond origineel in Nikhef-magazine DIMENSIES #7

Lees alle interviews