10 jaar Higgs: interview met Nicolo de Groot

‘Dit deeltje is een breekijzer’

Nicolo de Groot, hoogleraar Radboud Universiteit Nijmegen, destijds programmaleider ATLAS bij Nikhef

‘Zoals veel collega’s was ik die woensdag op Nikhef, en keek daar naar de live-stream vanuit Genève. Mijn emotie was er een van opluchting. Eindelijk! Mijn masterscriptie ging over Higgs. Mijn eerste publicatie. Al mijn onderzoek sindsdien. Na al die jaren werk was dit een heerlijk moment.

Met mijn promovendus Antonio Salvucci had ik in de aanloop gewerkt aan de zoektocht naar higgsdeeltjes die naar vier leptonen vervallen. Nikhef was goed in muonkamers en de software. Vier leptonen is een heel schoon verval, met weinig achtergrond. Maar als je te streng selecteert is het niet heel erg efficiënt. In 2011 hadden we daardoor nog weinig. Maar we lieten de criteria wat los en zagen de data binnensijpelen.

De higgs-piek kreeg de weken voor juli geleidelijk vorm. Een aantal van de plotjes die Fabiola Gianotti in de presentatie op 4 juli liet zien namens ATLAS, waren door Antonio gemaakt. Hij had haar een paar dagen ervoor door de details heen gepraat. Een ander resultaat vanuit Nikhef, Higgs naar twee W-deeltjes, haalde de presentatie helaas niet, maar gelukkig een maand later wel de discovery paper.

Ik denk dat het higgsdeeltje nog belangrijker is gebleken dan we tien jaar geleden dachten. Destijds hoopten we nog op veel meer onbekende deeltjes in de LHC-versneller. Dat is niet gebeurd en dus is het higgsdeeltje ons belangrijkste breekijzer om het Standaardmodel mee te
kraken.

Als ik zeker antwoord krijg, zou ik dit vragen aan een higgsdeeltje: koppel je ook aan neutrino’s? Neutrino’s hebben nauwelijks massa’s, dat weten we. Maar betekent dat ook geen verband met Higgs? Dat weten we niet en het intrigeert me erg. Mijn diepste wens? Dat het ons ooit lukt om een kaart te maken van de kosmische neutrino’s van een halve seconde na de oerknal. De echte babyfoto van ons universum. Wordt aan gewerkt.’

Dit interview stond origineel in Nikhef-magazine DIMENSIES #7

Lees alle interviews