10 jaar Higgs: interview met Frank Linde

‘Voor mij een soort sluitstuk’

Frank Linde, programmaleider zwaartekrachtsgolven bij Nikhef, voormalig Nikhef-directeur

‘Ik was als Nikhef-directeur natuurlijk bij de bekendmaking op Nikhef, maar het mooiste moment was later die dag, toen ik Chinees ging afhalen in Almere. Een andere klant, een grote kerel, draaide zich om en wees naar mij en riep “Higgs!”. Terwijl we op onze bestelling wachtten, hadden we een goed gesprek over quantummechanica. Fantastisch, die man maakte mijn dag. Plus natuurlijk het achtuurjournaal en de kranten de volgende morgen.

Mijn eigen bijdrage aan de ontdekking was vooral het realiseren van de ATLAS-detector jaren eerder, met forse inbreng van Nikhef. We bouwden grote delen van de muondetector, met alles erop en eraan, hardware, diagnostiek, software, monitoring. Ontwerpen, maken en testen, dat is mijn ding.

Grappig is wel dat ik ooit als jonge postdoc een avond in begin 1990 dacht dat ik zelf het higgsdeeltje kon vinden in de LEP-luminositeitsdata waaraan ik toen werkte. Ik woonde destijds bij CERN en opgewonden reed ik direct naar CERN om te kijken of ik een higgs-piek kon vinden. Na een hele nacht analyseren: helaas niet. De echte ontdekking van het higgsdeeltje was natuurlijk een kick. Het is een essentieel onderdeel van het Standaardmodel.

Maar voor mij eerlijk gezegd was de ontdekking ook wel een soort sluitstuk. Deze Higgs blijkt wel heel, heel, heel erg een standaardhiggs. Ik hoop natuurlijk dat er een moment komt dat ze wel afwijkingen vinden. Maar voor mij raakte de lol er wat vanaf. Uiteindelijk ben ik iets anders
gaan doen. Zwaartekrachtsgolven dus. De bouw van de Einstein Telescope, hopelijk in Zuid-Limburg of ergens anders. Daar kunnen we nieuwe vragen mee beantwoorden.

Mijn vraag aan het higgsdeeltje kan van alles zijn. Bestaat God? Kun je een etentje voor mij en mijn vrouw regelen met Julia Roberts en George Clooney? Of meer in de natuurkunde: hoe kan het heelal oneindig groot zijn als het higgsveld zoveel energie bevat als de theorie beweert?’

Dit interview stond origineel in Nikhef-magazine DIMENSIES #7

Lees alle interviews