10 jaar Higgs: interview met Frank Filthaut

‘Het was een historisch moment’

Frank Filthaut, programmaleider ATLAS bij Nikhef, universitair hoofddocent Radboud Universiteit Nijmegen

‘4 juli 2012 was de eerste dag van een al heel lang geplande zomervakantie. Ik voer met mijn gezin op een boot van Calais naar Dover en miste dus het grote moment. Natuurlijk was ik daar niet heel blij mee, en aan de eerste vakantiekiekjes is dat ook wel te zien.

De vakantie was toch nog wel aangenaam, hoewel ik zelfs onderweg nog een artikel over het higgsdeeltje heb geschreven voor het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde. Vooral uit vrees trouwens dat anderen onze analyse van de higgsfysica misschien niet goed zouden uitleggen. Zelf had ik van 2008 tot dat moment de higgsjacht op Nikhef geleid, met de ATLAS-detector. Dat was via de vervalskanalen naar W- en naar Z-deeltjes, en ik werkte zelf in het bijzonder aan het vervalskanaal met W-deeltjes.

Op 27 juni, een week voor de bekendmaking dus, kregen we na uitvoerige checks de data daarvan te zien en zagen diezelfde avond nog het higgs-signaal. Ons resultaat haalde helaas niet de presentatie van Fabiola Gianotti voor ATLAS. Waarvan we de globale uitkomst dus vooraf al wel wisten: higgs met vijf sigma. Ik had zelf best gemengde gevoelens over die uitkomst. We waren natuurlijk trots dat we hadden bijgedragen aan dit historische moment in de natuurkunde. Maar stiekem had ik eigenlijk gehoopt dat we juist niks zouden vinden. Dat was een bewijs op zich geweest dat er meer fysica dan het Standaardmodel moest bestaan.

Tegelijk is het higgsdeeltje natuurlijk precies zo belangrijk als we tien jaar geleden zeiden. Niemand twijfelt er nog aan dat het higgsveld andere deeltjes massa geeft. Al zijn er in de “details” nog legio interessante dingen te bestuderen. Het komt dus vooral aan op precisiefysica. Ik ben niet zo van de hypothetische vragen, maar mijn vraag aan het higgsdeeltje zou zijn: bij welke massa vinden we uw familie? Het minste waar ik echt op hoop is een serieuze aanwijzing dat de higgs-sector anders is dan het Standaardmodel voorspelt.’

Dit interview stond origineel in Nikhef-magazine DIMENSIES #7

Lees alle interviews