Nikhef en het WWW

Welkom op 1 van de 3 eerste websites ter wereld!

Het World Wide Web is niet meer weg te denken uit ons leven. Het laatste nieuws, treintijden, weersverwachtingen…we kunnen het nu allemaal online en mobiel checken. Elke dag komen er weer nieuwe en handigere sites en apps bij. Een leven zonder ‘het web’ is nauwelijks meer voor te stellen, of misschien wel niet meer zomaar mogelijk.

Het is nu bijna niet te geloven, maar in 1992 bestonden er slechts drie websites in de hele wereld: die van CERN, SLAC en Nikhef.

Eén van de eerste drie websites ter wereld: zo zag de website van Nikhef er in 1992 uit.
Eén van de eerste drie websites ter wereld: zo zag de website van Nikhef er in 1992 uit.

De Nikhef website werd operationeel in februari 1992. De webserver werd eerst geïnstalleerd op nic.nikhef.nl, het netwerkinformatiesysteem van de netwerkgoeroes van Nikhef. Niet veel later verhuisde de webserver naar een krachtiger systeem: www.nikhef.nl.

Lees over de Nikhef-website in 1992

Het ontstaan van het www

Het World Wide Web is ontwikkeld op CERN, het Europees laboratorium voor deeltjesonderzoek. Op CERN doen duizenden fysici uit honderden instituten over de hele wereld onderzoek naar de bouwstenen van materie. Een goede uitwisseling van informatie door deze fysici is daarom essentieel. Twee IT-medewerkers op CERN, Tim Berners-Lee en Robert Cailliau begonnen in 1989 het World Wide Web project, en zochten daarin een manier om de informatieuitwisseling tussen de verschillende aan CERN gelieerde instituten te vergemakkelijken. Zij ontwikkelden de webstandaarden HTTP en HTML.

1989:  Tim Berners-Lee schrijft het voorstel voor wat later WWW gaat heten,  commentaar van zijn chef: “vague but interesting“.
1991:  Het WWW wordt gepresenteerd, o.a. op de workshop die wordt bijgewoond door Nikhef-medewerker Willem van Leeuwen. Datzelfde jaar komt de eerste webserver info.cern.ch in de lucht en wordt de software via de CERN Program Library ter beschikking gesteld.
1992:  Website Nikhef komt online.
1993:  CERN verklaart dat de software op royalty-free basis beschikbaar is.

Op 30 april 2013 werd de eerste website van de wereld, die van CERN, weer online gezet: http://info.cern.ch/
Lees het persbericht van CERN

De rol van Nikhef

Willem van Leeuwen, oud-onderzoeker bij Nikhef, weet nog alles over de beginpriode van het www. “Het www draait op het internet. Pas toen het geïnstalleerd was en ik het zag, begreep ik hoe het werkte.”

Als een van de aan CERN gelieerde onderzoeksinstituten speelde Nikhef een belangrijke rol in het promoten van deze nieuwe technologie binnen CERN en de andere instituten die op CERN onderzoek deden. Omdat Nikhef een goede netwerkverbinding met CERN had was de Nikhef WWW-server altijd beschikbaar voor demonstraties. Willem van Leeuwen had als webmaster een aantal eenvoudige scripts ontwikkeld om Nikhef-informatie toegankelijk te maken. Tim Berners-Lee gebruikte deze om sceptische CERN-medewerkers te overtuigen van de kwaliteiten van het Web. Nikhef.nl was daardoor uiteindelijk een van de eerste drie websites ter wereld!